De prijs van geluk

19 december 2017 | Smartpack

Joost Roks, initiator Smartpack: “De Stroomversnelling gaat uit van een maximaal budget van € 71.000,- per woning voor het renoveren naar 0 op de meter in bewoonde staat. Maar het is heel moeilijk om dat soort harde afspraken aan de voorkant van het proces te maken. Wat er uiteindelijk nodig is, verschilt per buurt en soms zelfs per woning. Niet alles is via een industrieel product te regelen. Maatvoeringen van woningen kunnen verschillen, maar ook de binnenkant is vaak anders. Iedere woning heeft andere gordijnen, een andere badkamer, een eigen duivenhok tegen de gevel… Je maakt inbreuk op het eigen domein van bewoners. Mensen die zelf hun keuken verbouwd hebben, op eigen kosten, zijn daar natuurlijk heel erg aan gehecht. Als je 20 jaar op dezelfde plek woont, voelt je huis het als een eigen woning. Niet alles kun je regelen in – laten we zeggen – vijf bewonersavonden. Dat verschilt per buurt, per bewonersgroep. Je kunt dus ook niet van tevoren zeggen: we hebben zaken gestandaardiseerd dus we weten van tevoren precies wat het kost. Dat denkmodel zit een beetje in de weg. Het strookt niet met de realiteit. Daarom hebben we een totaalpakket ontwikkeld om succesvol energieneutrale woningrenovaties uit te kunnen voeren: dát is SmartPack. Daarin komt naast techniek ook heel wat proces kijken.

Bewoners serieus nemen
Je kunt heel veel bereiken met een Smartpack -renovatie. De woning wordt weer spic en span en energieneutraal, maar ook sociaal kun je veel voor elkaar krijgen. Mensen willen gehoord worden, hebben een verhaal. Daar moet je de tijd voor nemen. Dat levert veel op: meer geluk, meer tevredenheid, een betere relatie met de corporatie. Kun je dat in geld uitdrukken? Wat is de waarde van geluk? We moeten bewoners serieus nemen en per buurt, per woning kijken wat er nodig is. Als je dat samen goed organiseert, creëer je een enorme meerwaarde.’ Hier zijn we als totale sector druk in ontwikkeling zowel bij corporaties als marktpartijen wordt op dit gebied veel geleerd en ontwikkeld.

Duidelijke koers en vasthouden daaraan!
In de verduurzaming ligt een hele sterke rol voor de overheid, die ze tot nu toe niet hebben gepakt, maar die in het huidige regeerakkoord hopelijk wel wordt vormgeven. Als sector komt er dan ook vanzelf een hogere urgentie in plaats van enkel bewustwording. In het huidige systeem kijken mensen teveel naar kosten en naar wat het direct oplevert. Woningcorporaties zijn semi-overheden, en kunnen heel goedkoop lenen. Daarnaast hebben ze ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. In mijn optiek kunnen en moeten ze daarom juist die grote stap naar energieneutraal wèl in één keer doen. Wat vroeger de woningnood was – daar waren die corporaties voor – is nu de verduurzaming van de grote aantallen woningen die we in de tijd van de woningnood hebben weggezet.. Deze opgave is minstens net zo groot en we hebben daar een hele duidelijke koers vanuit de overheid voor nodig. Dan kunnen marktpartijen hun rol in pakken. Is niet de aard van beestje van marktpartijen om die handschoen geheel zelfstandig op te pakken. Er is nu nog te veel twijfel. Die moet heel snel door de overheid worden weg genomen. Dit is dé opgave van nu en de komende jaren.”

Neem contact op

Menukaart Downloaden?

JA, ik ontvang de uitgebreide menukaart met vanaf-prijzen en concrete resultaatcijfers (‘output’) van de genoemde scenario’s graag op het volgende e-mail adres:

Zoekvenster sluiten